Používání smyslů

Pokud jde o ochutnávku kávy, nejdůležitější hodnocené faktory jsou aroma, acidita, tělo a příchuť. Důležitou roli však hraje také osobní preference.

Způsob, jakým naše smysly vnímají určitou kávu, je výsledkem spojení všech pocitů zaznamenávaných většinou smyslových orgánů. Nejdůležitějšími smysly jsou v tomto případě chuť a čich.

Zrak

Během několika prvních sekund naše oči zhodnotí kvalitu espressa, ještě než je vůbec ochutnáme. Oči nám pomáhají rychle posoudit intenzitu barvy, konzistenci a mramorování kávové pěny.

zrak

Chuť

Čtyři základní chutě, sladká, slaná, kyselá a hořká, jsou vnímány jazykem. Každý z těchto pocitů lze přiřadit ke konkrétní oblasti na jazyku.

chuť

Čich

Nos zachycuje těkavé aromatické sloučeniny, které vycházejí z šálku kávy.
Lidský nos dokáže rozpoznat až 10 000 různých vůní. Zhruba 80 % chuťových pocitů je ve skutečnosti vnímáno skrze nos.

čich
Přejít nahoru